Onder de vlag van SVKO010 organiseerden Conforte en de SRZ-instellingen op 12 april 2022 de netwerkbijeenkomst ‘Toekomstbestendige transfers’. 150 zorgmedewerkers uit de ziekenhuizen en VVT in de regio Rotterdam die zich dagelijks bezighouden met transfer en bemiddeling maakten kennis met elkaar, werden geïnspireerd door keynote sprekers en gaven input tijdens de interactieve workshops.
Thema’s van de bijeenkomst waren de ouderenzorg van morgen, de gevolgen daarvan voor transfermedewerkers, de overdracht en het bemiddelen van complexe doelgroepen. Want duidelijk is dat de toenemende druk op de zorgsector het noodzakelijk maakt om de transmurale zorg anders en beter te organiseren. Daarvoor is verdergaande samenwerking nodig tussen de ketenpartners. En samenwerken begint met elkaar goed leren kennen.
Een inspirerend programma
Bestuurders Niels Honig (Franciscus Gasthuis & Vlietland) en Guy Buck (Aafje) openden de bijeenkomst en daarna vertelde Conny Nieuwenhuizen over welke stappen worden gezet binnen het programma SVKO010. Frank Beemer, academic director Ketenregie bij de Erasmus Academie, ontkrachtte fabels en gaf tips over beter netwerkleiderschap. De onderwerpen regie, persoonlijk functioneren en veranderkracht, kwamen aan de orde in het boeiende verhaal van psycholoog John den Hartogh. Zijn motto: “gewoon waar mogelijk, speciaal waar nodig”, en daarbij ook het lef hebben om buiten de gebaande paden te treden. Nadat dagvoorzitter Erik van den Ende het plenaire gedeelte had afgesloten, gingen de deelnemers uiteen voor een verdiepende workshop over verschillende onderwerpen. Tijdens de borrel werd nog volop nagepraat.
Renata Mazzoli (klantadviseur Aafje zorghotel locatie Maasstad) en haar collega’s zijn heel positief over de netwerkbijeenkomst:
“Het programma was leuk en leerzaam. De verhalen van de sprekers zijn inspirerend en sluiten ook aan op het dagelijkse werk. Vooral ook fijn om elkaar eindelijk weer live te kunnen ontmoeten! Mooi om te zien dat er zo’n grote opkomst is.”
Ook Tjitske Starrenburg (transferverpleegkundige bij het Erasmus MC) is enthousiast:
“Ik begon met werken bij Bureau Nazorg vlak na de start van Covid. Daardoor heb ik de meeste collega’s van andere bureaus alleen telefonisch kunnen spreken. Het is heel leuk om elkaar nu in het echt te ontmoeten.” De workshop leverde direct nieuwe inzichten op bij Tjitske en haar collega’s: “Ik volgde de workshop van Antes, en dat sloot goed aan bij mijn dagelijkse werk. Na afloop van de workshop, zagen wij meteen al kansen om de zorg te kunnen versnellen. Mooi om te zien hoe iedereen voor zulke verbeteringen openstaat. Samen kunnen we onderzoeken hoe we de zorg voor de patiënt kunnen verbeteren, de processen versnellen en onze afdelingen ontlasten.”
Om iedereen blijvend te herinneren wat ons verbindt en waarom de samenwerking in de keten nu en in de toekomst zo belangrijk is, was er de mogelijkheid om een foto van jezelf als ‘oudere’ te laten maken. Confronterend, soms hilarisch, maar bovenal om niet te vergeten dat we het allemaal doen voor de ouderen in de regio!